nedeľa 10. augusta 2014

VYROB SI PRÍRODNÝ DEODORANT



Potením naše telo vylučuje škodlivé látky. A tak to má byť. 

To, že antiperspiranty upchávajúce póry a brániace tak poteniu nie sú správnou voľbou, je už vec dobre známa. V mnohých deodorantoch sú však rôzne potenciálne škodlivé látky, ktorým by sme sa mali tiež vyhýbať. Na trhu už existujú aj čisto prírodné deodoranty. Mne sa ale nedarilo nájsť nič, čo by nepríjemný pach skutočne eliminovalo. Až doteraz. Na tento jednoduchý domáci recept na deodorant nedám dopustiť. Je to malý zázrak.

Skús ho aj ty. Príprava zaberie len niekoľko sekúnd!

Potrebuješ: 
3 PL kokosového oleja
2 PL jedlej sódy
2 PL kukuričného škrobu
niekoľko kvapiek esenciálneho oleja

Postup: Najskôr zmiešaj jedlú sódu s kukuričným škrobom. Prilej kokosový olej a vydličkou zmes dôkladne vymiešaj. Na záver zapracuj esenciálny olej. Hotovo!

Z tohto množstva vznikne približne 50 ml deodorantu. Odporúčam ho preliať do nejakej sklenenej uzatvárateľnej nádobky. Dôležité je skladovať deodorant v chladničke, aby mal tuhú konzistenciu a zachoval si svoje vlastnosti čo najdlhšie.



Kokosový olej má blahodárne účinky na pokožku, dodá deodorantu správnu konzistenciu a postará sa o krásnu vôňu. Ak ho doma nemáš, neváhaj a kúp si ho (dostať ho v každom bio obchode aj online), lebo má mnohoraké využitie ako v kozmetike, tak aj v kuchyni. Jedlá sóda ma dezinfekčné vlastnosti a skvele pohlcuje pach. Kukuričný škrob zasa absorbuje vlhkosť a esenciálny olej deodorantu dodá vôňu a nejakú prídavnú vlastnosť podľa typu. Ja som zvolila citrónový pre jeho sviežu vôňu a antibakteriálne účinky.

Nanášanie je jednoduché. Tuhý deodorant sa pri kontakte s telom krásne roztopí. Stačí používať naozaj malé množstvo, takže vydrží veľmi dlho.

Ak mu dáš šancu, podeľ sa o svoju skúsenosť v komentároch.





1 komentár: