streda 8. októbra 2014

SILA POZITÍVNEHO MYSLENIA




Pozitívne myslenie je v dnešnej dobe mimoriadne často skloňovaným pojmom. Má však naozaj takú moc, aká sa mu pripisuje?



Pozitívne myslieť neznamená ignorovať všetky nepríjemné situácie. Je to o prístupe k nim. O tom, ako sa k veciam postavíš, ako ich vnímaš. Či je Tvoj pohár poloprázdny alebo vidíš svetlo na konci tunela.



Očividne, takýto, dá sa povedať, životný štýl má na človeka veľmi pozitívny vplyv. Nielen, že budes mať lepšiu náladu, ale zlepšíš si ním aj svoje zdravie. Princíp je jednoduchý. Pozitívne myslenie z Tvojho života odbúrava stres. A práve stres je príčinou snáď všetkých zdravotných problémov. Je vedecky dokázané, že pozitívny prístup k životu ho badateľne predlžuje. Posiľňuje tiež imunitu a znižuje riziko infarktu. V neposlednom rade napomáha aj celkovému psychickému zdraviu. Optimisti vedú dokázateľne zdravší život aj čo sa stravovacích a pohybových návykov týka. Nezanedbateľným prínosom je aj to, že svoju vnútornú energiu vyžarujeme navonok, takže s pozitívnym myslením budeš pre ľudí vo svojom okolí veľmi príjmeným spoločníkom.



Ak nepatríš k rodeným optimistom, žiaden strach. Pozitívne myslenie sa dá vytrénovať. Stačí, ak si začneš viac uvedomovať svoje pocity a myšlienky. V momente, keď sa prichytíš pri zlej nálade alebo vytváraní katastrofického scenáru, zmeň uhol pohľadu. Pripomeň si každú pozitívnu situáciu, v ktorej si sa počas dňa ocitol(a), nezabúdaj na vďačnosť a vždy od života očakávaj len to najlepšie. Áno, ak si na niečom naplno pracoval(a) a odovzdal(a) si zo seba to najlepšie, očakávaj, čo si zaslúžiš. Myšlienky typu "radšej sa neteš, aby si nebol(a) sklamaný/á" z hlavy vymaž. Neúspech nevnímaj ako sklamanie, ale ako signál čohosi alebo ako výzvu. K pozitívnemu mysleniu patrí aj štýl rozprávania. Všímaj si výber slov, ktoré používaš. Tie verne odzrkadľujú postoj, ktorý k danej veci máš.



Tak ako zmena každého návyku (zlozvyku), cesta k pozitívnemu mysleniu a postoju k životu je dlhá a má svoje úskalia. Tá snaha však stojí za to aj keby Ti zmenila čo i len jedeň deň v živote k lepšiemu.



Nevzdávaj sa, sleduj sa, buď odvážny/a, obklopuj sa pozitívnymi ľuďmi, prestaň sa brať príliš vážne a užívaj si každý deň svojho života, lebo nikdy nevieš, ktorý je posledný.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára