utorok 2. septembra 2014

10 MINÚT K ROVNOVÁHE


Trápi Ťa nespavosť, nesústredenosť alebo máš v tejto uponáhľanej dobe pocit neustáleho vnútorného nepokoja?



Nájdi si aspoň 10 minút denne a zmeň to!



Pomôže Ti jednoduché meditačné cvičenie. Potrebuješ na to 3 veci: čas, priestor a techniku.



Je dôležité, aby si si dokázal(a) vyhradiť na meditáciu čas iba pre seba. Na začiatok postačí 10 minút, ideálne pravidelne (denne) v rovnakom čase. Telo si tak vytvorí "návyk" a meditácia bude jednoduchšia a účinnejšia. Rovnako tak po čase budeš chcieť pravdepodobne postupne predlžovať vyhradený čas. Pri meditácii neexistuje maximum času, ktorý jej môžeš venovať. Pre bežného človeka je ideálne meditovať 2 krát denne - skoro ráno a pred večerou - aspoň 30 minút, no všetko závisí na Tvojich individuálnych možnostiach a preferenciách. Neodporúča sa však meditovať neskoro večer, aby meditácia neskĺzla do spánku.



Čo sa týka priestoru, je v podstate jedno kde sa rozhodneš meditovať. Musíš sa cítiť príjemne a nesmie Ťa nič rušiť. Meditovať môžeš buď v úplnom tichu alebo za sprievodu meditačnej či inej relaxačnej hudby.



A teraz technika. Meditácia je vec veľmi individuálna, každý si nájde svoj vlastný stýl. Existujú tiež rôzne druhy - účely - meditácie. Spoločným základom relaxačnej meditácie je, že sa prestávaš sústrediť na vonkajší svet a svoje myšlienky a obraciaš sa do svojho vnútra a koncentruješ sa iba na dýchanie. Pohodlne sa usaď a dbaj na to, aby si dýchal(a) zhlboka a pravidelne. Precíť naplno každý nádych a výdych. Myšlienky nechaj voľne plynúť v pozadí. Nevšímaj si ich. Určite sa nenúť na nič nemyslieť, pretože aj to je cielená myšlienka.



Po niekoľkých minútach (a pokusoch) takéhoto zotrvania samého so sebou úplne "vypneš", uvoľníš sa a ukľudníš svoju myseľ. 



Dlhodobé a pravidelné praktizovanie meditácie má pozitívne účinky na zdravie, psychickú pohodu a vnútornú rovnováhu. Takže smelo do toho!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára