štvrtok 14. augusta 2014

POZNÁŠ CHIA SEMIENKA?



Možno si o nich už počul(a) a možno nie. CHIA semienka sú celosvetovým hitom v oblasti zdravých potravín.

Pôvod semienok rastliny Salvia hispanica siaha až k dávnym Aztékom. Dnes sú populárne aj u nás ako tzv. superpotravina. Tieto malé zázraky sú bohatým zdrojom antioxidantov, vápnika, železa a horčíka, no najmä vlákniny a omega mastných kyselín

25 gramov - odporúčaná denná dávka - obsahuje až 11 gramov vlákniny, čo je asi 1/3 potrebného príjmu na deň. Ako zdroj omega-3 mastných kyselín chia semienka vraj nemajú v rastlinnej ríši konkurenciu a pomer omega-3 and omega-6 je v nich ideálny - 1:3 (Dr. Perricone). 

Konzumácia chia semienok pomáha udržovať hladinu cukru a cholesterolu pod kontrolou. Popri tom sú obrovským zdrojom energie a poskytujú dlhodobý pocit nasýtenia. Pri kontakte s tekutionou zväčšia niekoľkonásobne svoj objem a dostanú želatínovú konzistenciu.

Čo sa týka ceny, v kamenných predajniach bio potravín a v lekárňach som sa stretla s 5-6 eurami za 150 gramov. Online sa však dajú zakúpiť aj za niečo vyše 3 eur.

Chia semienka nemajú výraznú chuť, preto ich môžeš pridať do rôznych pokrmov. Obľúbené sú v šalátoch a smoothies, ktorým dodávajú pridanú hodnotu. Prihodiť ich môžeš aj do koláča alebo vyskúšaj jeden z nasledovných receptov, ktoré vrelo odporúčam:


ČOKOLÁDOVÝ CHIA PUDING

Potrebuješ:
3 PL chia semienok
1 šálka akéhokoľvek mlieka
1 PL kvalitného kakaa
1 PL javorového sirupu (alebo podobného sladidla)

Postup je veľmi jednoduchý. Všetko spolu zmiešaš a necháš cez noc (alebo na 8-12 hodín) v chladničke. Môžeš ešte pridať ovocie alebo orechy a mňamka je na svete. Sú to fantastické raňajky, ktoré ťa zasýtia a nabijú energiou.



MAKOVO-MARHUĽOVÝ CHIA KOLÁČ
(upravený recept z akosiuvaritzdravie.sk)

Potrebuješ:
20g chia semienok
140g mletého maku
1 ČL vanilkového extraktu
25g mletých vlašských orechov
štipka soli
3 vajcia
1 zrelý banán
2 PL medu
4 PL šťavy z citróna
350g marhúľ na kúsky

Postup:
Chia semienka namoč na 20 minút do studenej vody. V jednej miske zmiešaj mak s vanilkovým extraktom, orechami a štipkou soli. V ďalšej miske vymiešaj vajcia a pridaj roztlačený banán, med, citrónovú šťavu a chia semienka. Vysyp suchú zmes do mokrej, poriadne zmiešaj a pridaj marhule. Ešte raz zamiešaj a zmes vylej do tortovej formy. Peč 35 až 40 minút na 180°C. Dobrú chuť!





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára